MOLENNIEUWS Juni 2020

Beste mensen,

De Vereniging van de vrienden van de molens van ’s-Hertogenbosch en de standerdmolen Rosmalen zijn natuurlijk met elkaar verbonden. Met samenwerking kom je altijd verder. Dit wist ik al op de lager school maar de onderwijzer gaf mij toch een standje toen ik afkeek; hij begreep het niet! De Vereniging heeft een overkapping beschikbaar gesteld waar we op gezette tijden gebruik van kunnen maken. Bij activiteiten en evenementen kan de overkapping worden gebruikt en zijn we minder afhankelijk van het weer. Denk dan aan leerlingen van basis scholen die de molen komen bezoeken , bezoekers tijdens Molendag en Nationalen Monumentendag. Afgelopen vrijdag (29 Mei) hebben we samen, vereniging en molenaarsteam, de overkapping opgezet tot ieders tevredenheid.

  


MOLENNIEUWS Mei 2020

 

Beste mensen,

Het coronavirus slaat toch harder toe dan de meeste mensen (waaronder ik) dachten. De anderhalvemetermaatschappij (mooi scrabblewoord maar te lang!) waarin we voorlopig moeten leven valt niet mee. Iedereen, van slager tot barkeeper en van bioscoopbezoeker tot schooldirecteur, worstelt ermee! Wat misschien mogelijk is in een winkel of filmzaal is helaas niet mogelijk in onze standerdmolen, namelijk ruimtes anders indelen en 1,5 meter afstand houden. Dit heeft tot gevolg dat de molen voorlopig dicht blijft voor bezoekers.

Om de molen in “conditie” te houden is het belangrijk dat hij regelmatig draait en open is. Door te draaien en te luchten is de molen in beweging en daar hebben de bonte knaagkever en de houtworm een hekel aan. Het onderhoud aan de molen blijft “gewoon” doorgaan met in achtneming van de anderhalve meter. Dus als U activiteiten op de molen ziet of hij draait dan weet U waarom. Als onze regering de 1,5 meter-regeling in de prullenbak doet dan kunnen we weer bezoek rond gaan leiden, we kijken er naar uit!

Vorige week heeft de gemeente laten weten dat de Open Monumentendag niet door zal gaan. Aan dit evenement werkten wij ook elk jaar mee. Dit jaar op zondag 13 september zouden er pannenkoeken worden gebakken, koffie geschonken en rondleidingen worden gegeven, maar helaas….

Voor de Scrabblelaars; ander is een goed woord, halve en meter ook. Misschien hebt U er iets aan.

Groet en blijf gezond!

Frans Hollander

 


 

Hier is hij:

de kweern !

Dat is een handmolen naar ontwerp van de

Romeinen. En hij werkt echt. Molenaar Frans

heeft er een maalstoel voor gemaakt.

Met dank aan de Gemeente 's-Hertogenbosch.

De queern op de maalstoel

De queern op de maalstoel

Een Donatie. 

Op 5 mei werden we uitgenodigd om naar Cor Giebels de komen. Achter de garage zat Cor in zijn kantoor. Hier heeft hij ons een schilderij geschonken dat meer dan 40 jaar daar gehangen heeft. Cor vond dat nu hij stopt met werken en het pand verkocht heeft, het schilderij in Rosmalen bij de molen moest blijven. Wij zijn er erg blij mee, omdat het een goed schilderij is gemaakt naar de situatie van 1939!!

Daar zijn geen foto's van die tijd.

 

4 mei en 5 mei 2020

Het zal niet iedereen opgevallen zijn, maar tijden de dag van de dodenherdenking heeft de Molen de hele dag  in de rouw stand gestaan. 

Rouws

 

En op Bevrijdingsdag is de molen in de Vreugde stand gezet.

 

tand

vreugdestand 

September 2019

Dit molennieuws gaat over twee mooie evenementen en wel Samenloop voor Hoop (SLvH) en de Nationale Monumentendag. Daartussen een slecht “evenement” van een vandaal die met zijn mes wat inkepingen en krassen op de pas geschilderde trap en deur heeft gemaakt. Alle lof aan de gemeente die er voor heeft gezorgd dat dit snel werd hersteld.

Tijdens SLvH was de molen open en konden bezoekers voor € 2 een rondleiding krijgen. Ook kleine zelfgemaakte windmolentjes ( € 7,50) werden verkocht. Al met al heeft dit bijna € 193 op geleverd voor het goede doel.

De Nationale Monumenten dag was ook een succes, in cijfers uit gedrukt;

252 bezoeker mochten we verwelkomen, - 131 pannenkoeken zijn er gebakken, 3 maal heeft koor Cappella Dulcis gezongen, 25 Kg meel is er verkocht, 1 tent van 4 bij 8 meter is opgebouwd en weer afgebroken, 6 6 biertafels met bijbehorende banken waren bezet, 5 personen hebben zich bezig gehouden met het verzorgen van de inwendige mens en 5 personen hebben de rondleidingen gedaan.

Mede door het mooie weer hebben we een record aantal mensen op bezoek gehad. Veel gezinnen met jonge kinderen hebben genoten van het weer, de molen en alle lekkere pannenkoeken. Het koor Capella Ducis heeft muziek gezongen uit de renaissance en de barok met uitstapjes naar nieuwer werk. Kijk eens op hun site.

https://www.capelladucis.nl

Uit de ervaringen van voorgaande jaren hebben we geleerd om de bezoekersstroom beter te leiden. Dit jaar hebben we voor het eerste een “route” gemaakt die van ondertoren, via de trap naar de meelzolder gaat en dan naar de steenzolder loopt. Op elke verdieping (zolder) staat `n gids die uitleg geeft. Na 15 minuten gaat er een fluitje, dit is het signaal voor de gids om af te ronden. Daarna schuift elke groep bezoekers door en is er in de ondertoren ruimte voor de nieuwe bezoekers. De mensen die de steenzolder hebben bezocht hebben nu heel de molen gezien en gaan naar beneden om het gastenboek te tekenen.

Iets na 10 uur (kinderen waren al wakker en stonden te popelen om naar de molen te gaan) waren de eerste bezoekers op de molen en tot half 5 was het druk. Ieder van ons was moe en voldaan na een geweldige dag op de molen. We hebben afgesloten met een etentje “afhaal chinees”.

Mijn dank gaat uit naar de gemeente (lunchpakketten, biertafels en marktkraam) en naar de wijkbewoners (van tent tot water). Maar het meest naar alle mensen van ons team die deze dag mogelijk hebben gemaakt en zich belangeloos zich hebben in gezet!

 

Met Molengroet; Frans.


MOLENNIEUWS Juli 2019

De zomertijd is meestal komkommer tijd wat het nieuws betreft, maar vanaf Mei is er toch nog het e.e.a. te melden.

Aan het einde van het schooljaar heeft de muziekklas van het Rodenborch meestal een uitwisseling met een klas uit het buitenland. Bij zo`n uitwisseling hoort een stukje Hollandse cultuur en daar is onze molen uitstekend geschikt voor. Het lijkt een traditie te worden; Spanje en Duitsland waren de afgelopen jaren aan de beurt geweest en nu kwam een groot gezelschap uit Zweden (Tidaholm) met 38 leerlingen en 4 begeleiders naar de molen. Als je weet hoe groot onze molen is dan wordt het aardig druk! Gelukkig waren we met 3 personen (Frank, Gerrit en ik) zodat we konden opsplitsen in ondertoren, meelzolder en steenzolder. Het wisselen van de groepen was niet gemakkelijk doordat het moest gebeuren over smalle en steile trappen, maar het is gelukt! Als dank kregen we een luid applaus en de uitnodiging voor een muziekuitvoering in de Kentering.

De molen hebben we in de rouw gezet bij het overlijden van een bewoner uit de Michiel de Ruyterlaan. Deze man liep regelmatig een ommetje met zijn hond en had altijd belangstelling voor de zaken die rondom de molen speelde. We verliezen in hem een gezellige gesprekspartner.

Onder de groepen die de molen bezochten was een groep van 4 personen van de Kring Vrienden `s-Hertogenbosch, afdeling industrieel erfgoed. Deze personen waren natuurlijk bijzonder geïnteresseerd in onze molen die in vroegere tijden deel uitmaakte van de industrie.

De molen stond ook in het middelpunt bij een familie uitje. 19 personen uit Rosmalen met familie- banden in Duitsland bezochten de molen. Tijdens de uitleg kregen we de volgende opmerking; het is jullie gelukt om de gehele familie stil te krijgen, dat is een unicum.

Begin Juli mocht de molen in de vreugdstand voor de geboorte van Eline. Zij is het kleinkind van onze trotse molengids Frank. Joke en Frank van harte gefeliciteerd!

Ex-collega`s bezochten ook de Molen. De één had vrienden uit Hong Kong over en bleven 2 uur op de molen (meestal duurt een rondleiding 1 uur). De andere ex-collega met zijn vrouw hebben alles van binnen en buiten gezien en bedankte ons met 2 prachtige bossen bloemen uit eigen tuin.

Tussen al deze bezoekers hebben we ook tijd vrij gemaakt om te klussen; het gaas in de luikap (kapje ver boven de trap, waar de graanzakken worden opgehesen) was slecht. Dit gaas is om te voorkomen dat vogels nesten gaan bouwen in de molen. We hebben het nu zo gemaakt dat het weg te nemen is om de luias te smeren en ander onderhoud te doen.

 

Tot de volgende keer.

Groeten van Frans, Mulder standerdmolen Rosmalen

 


MOLENNIEUWS MEI 2019

 

Beste allemaal,
 
NATIONALE MOLENDAG 2019,
 
dit jaar niet op de 2de Zondag van de maand ( = Moederdag), maar op Zaterdag 11 mei. Dit pakte goed uit want op deze dag hadden we mooi zonnig weer en vielen er maar enkele druppels regen ondanks de weersvoorspelling van enkele buien. De noord/oosten wind van 3 á 4 Bft is een fijne wind voor de molen om deze te laten draaien. Naast rondleidingen is er ook een planten- en groentestekkenruilmarkt (mooi woord voor scrabbel) georganiseerd. Circa 4 mensen brachten vele diverse stekjes mee dus er was aanbod genoeg. Zoveel zelfs dat er veel overbleef, maar gelukkig kwamen er ook mensen die interesse hadden in deze stekjes. Al met al iedereen blij dus. Het is de eerste keer dat we dit deden dus het is even kijken hoe zoiets loopt. Maar ons inziens is het zeker te overwegen om het volgende jaar weer te organiseren, dan wat meer reclame maken misschien zodat er meer mensen er gebruik van kunnen maken.Wat het molenbezoek betreft met 145 bezoekers mogen we zeker niet klagen. Er was een leuk stukje in het Brabants Dagblad geplaatst waardoor iedere lezer kon weten dat de molen te bezichtigen was. Niet alleen dat stukje maar ook het mooie weer was o.i. de oorzaak dat veel ouders met kleine kinderen de molen kwamen bezoeken. De meeste kinderen vinden het leuk om met kleine maalstenen zelf wat graan te malen en dan het resultaat met een natte vinger te proeven. Als ik dan zei dat het naar brood smaakt knikken ze allemaal van JA. Ook het optakelen van de zak graan met het luiwerk is een leuke bezigheid voor deze kinderen. En als de kinderen genieten, genieten hun ouders ook. We zouden om 4 uur sluiten maar het werd al gauw kwart voor 5 en nog steeds kwamen er mensen op de molen om een blik naar binnen te werpen. Maar op een gegeven moment is toch het sein gegeven om af te zeilen. Dus toen we om half 6 thuis waren was iedereen moe maar voldaan. Wij allemaal hebben van een goede nachtrust genoten en zijn weer gezond opgestaan! Kort gezegd: een geslaagde Nationale Molendag met planten- en groentestekkenruilmarkt !!!!Veel dank gaat uit naar de mensen uit de wijk die het mogelijk maken om dit te organiseren en ook dank aan alle leden van het molenteam en mensen daar omheen.Tot de volgende keer.
 
Groeten van Frans, Mulder standerdmolen Rosmalen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

MOLENNIEUWS April 2019

 

Beste allemaal,

Er staan weer een aantal activiteiten op de molenkalender.De zaterdag ,vóór Moederdag, 11 mei is het nationale molendag. De molen is open vanaf 10.00 tot 16.30 uur Als extra activiteit is op de molen een planten- en groeten stekken ruilmarkt georganiseerd. In de middag is er gelegenheid om je eigen gekweekte stekjes te ruilen voor andere. Dit zonder winstbejag, met gesloten portemonnee dus. Bij de molen staan een aantal tafels waar je je meegebrachte stekjes op kan zetten. Mocht je wat langer willen blijven neem dan je eigen picknick mandje mee. De molen is open voor rondleidingen.

Op zaterdag 31 aug en zondag 1 sept is de Samenloop voor Hoop. Dit is een sponsorloop voor KWF kanker bestrijding en wordt gehouden op de parkeerplaats Hazelaar, Rodenborch school en HUB. De molen zal “lopen” op zaterdag 31 aug vanaf 15.00 tot 21.00 uur en zondag 1 sept vanaf 9.00 tot 15.00 uur. Gedurende deze periode kunnen bezoekers een rondleiding krijgen op de molen en betalen 2 € p/p. Tevens zijn er vrolijke houten molentjes te koop. De opbrengst van rondleidingen en molentjes gaat naar Samenloop voor Hoop.

In het Nationale Monumentenweekend is de molen open op zondag 15 Sept van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zoals de traditie voorschrijft worden er pannenkoeken gebakken, is er koffie/thee, frisdrank te koop en ook tarwemeel. Natuurlijk kan men ook de molen bezoeken en een rondleiding krijgen.

Hopelijk worden de bovenstaande activiteiten druk bezocht. Mocht je liever de molen bezoeken op een wat rustiger tijdstip kom dan op de zaterdagmorgen vanaf 10 tot 12uur.

 

Groeten Molenteam standerdmolen Rosmalen.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

MOLENNIEUWS JANUARI 2019

 

Beste allemaal,

Laat ik starten met de allerbeste wensen voor 2019.

Zondag 6 januari hebben we veel mensen mogen ontvangen op de molen bij de Nieuwjaarsreceptie. Een kleine toelichting, deze receptie wordt jaarlijks georganiseerd door de ‘Vrienden van de Molens van `s-Hertogenbosch’. Waarbij alle leden natuurlijk zijn uitgenodigd maar ook de buurtbewoners die rondom de molen wonen. We hebben kunnen genieten van een mooie middag, een beetje wind en een vriendelijk zonnetje, kampvuurtje om ons te warmen. koffie of thee, glühwein en warme worstenbroodjes. Speciale dank aan Piet Verstappen die het mogelijk maakt om bij hem het een en ander warm te maken!

We kennen veel spreekwoorden die op molens slaan, één ervan is ambtelijke molens malen langzaam maar In december 2018 was het zover: de nieuwe deuren in de ondertoren zijn gehangen. In het voorjaar worden ze geschilderd waarbij de zandlopermotief weer wordt aangebracht.

De monumentenwacht heeft de molen geïnspecteerd en hierbij zijn wat kleine zaken naar voren gekomen. Een opvulblok in een balk is aan het einde van zijn levensduur, twee metalen stroppen (deze verstevigen een balk) zijn op en een aantal kammen (tanden van tandwiel) zijn versleten. Onze molenmaker Peter Coppes is al langs geweest om e.e.a. op te nemen. De komende periode zorgt hij voor de reparaties. Op deze manier houden we de molen in goede staat.

Nu zitten we in de koudste periode van het jaar; gaan de dagen lengen dan gaat de winter strengen, weet ik nog van mij opa. Hij had gelijk. Wij als molenaars moeten dus extra attent zijn, trap sneeuw- en ijsvrij maken en niet opzeilen als er vorst wordt verwacht. Je hebt namelijk een probleem als het gaat vriezen aan het einde van de dag, de zeilen worden dan planken en die kan je niet oprollen! Dit kan een rede zijn dat de molen niet draait en wij wel aanwezig zijn.

Tot de volgende keer;

Groeten van Molenteam Standerdmolen Rosmalen.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MOLENNIEUWS NOVEMBER 2018

 

Het is altijd leuk om een schoolklas op de molen te mogen rondleiden: kinderen met de meest uitlopende vragen of opmerkingen en verbaasde ouders/begeleiders, die voor de eerste keer op de molen zijn waar ze vele jaren dagelijks langs komen.

Dinsdag 13 november mochten we ( Frank de Jong, Gerrit ten Voorde en ik) leerlingen van Kindcentrum ”Campus aan De Lanen” op de molen welkom heten. Drie jaar geleden hebben we ze al eens op visite gehad en nu waren er natuurlijk nieuwe leerlingen bij gekomen. Dus werd het weer tijd voor een molenbezoek. Het KC kwam met 14 kinderen en 5 begeleiders. Het lijkt misschien veel 5 begeleiders maar ze zijn gewoon nodig om de kinderen ( 5 t/m 12 jaar) veilig in de molen rond te leiden.

Om 10 uur was heel de groep op de molen. Van te voren hebben we de molen draai- vaardig gemaakt en de afzettingen in orde gebracht. De groep zag dus een draaiende molen. I.v.m. een regenbuitje hebben we het welkomstwoordje in de ondertoren gehouden, daarna uitgelegd wat er op onze graanmolen wordt gedaan en hoe de molen in grote lijnen werkt. Om de molen goed te laten draaien moet deze op de wind staan (kruien). Een groot aantal kinderen heeft aan het kruirad gedraaid en gezien dat de kast (samen met de wieken) op de wind is gezet. Er stond een wind van 4 beaufort en zodoende waren er geen zeilen nodig. Toch maar opgezeild om de kinderen te laten zien hoe dat gaat. En direct ook weer afgezeild. Een aantal kinderen werd al een beetje ongeduldig want ze wilden graag omhoog om boven in de molen te kijken.

Eenmaal op de meelzolder zijn de jongere kinderen daar gebleven om te zien waar het meel de zak ingaat en waar de molenaar staat om de molen te bedienen. De wieken van het speelmolentje werden rondgedraaid en een zakje meel omhoog getrokken. De ouderen zijn nog een trapje omhoog gegaan naar de steenzolder en hebben gezien waar de stenen liggen en hoe ze worden aangedreven. Vragen over hoe het graan boven komt, hoe het remmen (vangen) van de molen gaat en waarmee gesmeerd wordt werden door ons beantwoord door ze het werk te laten zien.

De kleinere kinderen kregen het koud en de ouderen waren weer op de hoogte van allerlei molen-wetenswaardigheden: tijd dus om af te sluiten. Een van de kinderen had een bedankwoordje met tekening (zie de foto) voor ons! Al met al was het een hele leuke en leerzame ochtend, waar wij als molenaars ook erg van hebben genoten.

 

Tot ziens en we zien elkaar weer over 2 á 3 jaar.

Molenteam Standerd molen Rosmalen.

Frans Hollander.

https://www.campusaandelanen.nl

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Molen in de rouw

Nadat de molen in de vreugd stand heeft gestaan. Staat de molen nu in de rouw. Deze stand duid erop dat er in de kring rond de molenaars een sterfgeval is. We hebben de molen in de rouw staan om onze collega te steunen bij de verwerking van het verlies.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

MOLENNIEUWS SEPT/OKTOBER 2018


Weer even bijpraten over de afgelopen periode. Laat ik beginnen met een excuus; niet alle zaterdagen in deze periode is de molen op zaterdag open geweest. Je zou het niet denken maar ook molenaars en molengids zijn af en toe aan vakantie toe.

We wachten nog op nieuwe deuren voor de ondertoren maar ook timmerlui hebben het druk, geduld is een schone zaak.

Bij het schrijven van het boek “DE MOLENS VAN ROSMALEN” zijn er wetenswaardigheden naar boven gekomen waardoor de 2 info bordjes op de keerwand, aan het fietspad niet meer volledig zijn. Dit was de aanleiding om de gegevens bij te werken en één nieuw infobord te maken. Dit infobord is gelijk aan de infoborden die nu gebruikt worden in de gemeente en staat onder aan de molenberg. De twee oude bordjes waren trouwens onleesbaar geworden en moesten toch vervangen worden. Een win-win situatie dus. Ze moeten nog wel worden verwijderd.

Begin Oktober is de elektrische installatie van de molen gekeurd en ook alle elektrische apparaten ( o.a. kerstster, koffiezetter verlangsnoeren. enz.) zijn gekeurd. Op één verlengsnoer na is alles goed gekeurd. Mooi resultaat!

Af en toe klimmen we in een wiek om te werken aan het hekwerk c.q. zeil. Omdat dit niet meer is toegestaan (veiligheid) is er een valbeveiliging aangeschaft. Die bestaat uit een speciaal touw, klimtuig en een valveiligheid. Het speciale touw wordt boven in de molen bevestigd en loopt over het hekwerk van de wiek naar beneden en wordt ook daar vastgezet. Je zit in het klimtuig en via de valveiligheid ben je gezekerd aan het touw. Je kan nu veilig maar boven klimmen en ook weer terug natuurlijk. Zou je vallen dan komt de valbeveiliging in werking en kom je vast te hangen aan het touw.

Met deze valbeveiliging hebben we (Gerrit en ik) het hekwerk van wiek 4 gecontroleerd en gerepareerd. Een aantal spijkers waren geroest of zaten niet echt meer vast, deze hebben we vervangen door roestvrij stalen schroeven. De andere wieken gaan we ook controleren maar op het eerste gezicht mankeert daar weinig aan.

Groeten van Frans en tot een volgende keer.

Mulder Standerdmolen Rosmalen.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

MOLEN IN DE VREUGD !


Als de molen in de vreugd gaat betekend dit dat er iets te vieren valt, een huwelijk, geboorte of een andere blije gebeurtenis. 

De vreugdstand is zo; de onderste wiek staat iets vóór het onderste punt gezien vanaf de voorkant van de molen. Denk daarbij wel aan de juiste draairichting die is linksom. Als de wiek voorbij het onderste punt staat betekent het dat er iets is voorbij is of geëindigd is, meestal is er iemand overleden;  rouwstand.


Omdat onze molengids Frank op 19 oktober opa is geworden van Adam gaat de molen in de vreugd. Natuurlijk deelt ook voor zijn vrouw in de feestvreugde!


Tot de volgende keer;


Mulder van de Standerdmolen Rosmalen,

Frans Hollander. 

molen in devreugdestand voor Adam

Foto van Frans Hollander

 

MONUMENTENDAG 2018.

Wat een geslaagde dag was het, alles zat mee.


Maar laat ik bij het begin beginnen; mijn vrouw Jeanny doet de organisatie buiten de molen en ik doe de zaken in de molen. Dus komt het er op neer dat zij de contacten naar de gemeente doet om er voor te zorgen dat er een Dixie is, tafels met banken, lunchpakketjes, buttons, vlaggen enz.   Tevens zorgt ze voor de inwendige mens; meel + ingrediënten voor de pannenkoeken, gasstellen met gasfles, boodschappen voor de koffie, thee en  limonade, bestek … te veel om op te noemen.  In de loop van de tijd heeft ze alles op “schrift “gezet, dat maakt het allemaal wat gemakkelijker. Maar toch…. LOF.


Maar waar we het meest trots op zijn, is de ondersteuning die we krijgen van de mensen die meehelpen: vrijwillig molenaars, molengids, vrienden, familie en de buurtbewoners. Zij maken de dag mogelijk.  Partytent van 8x4 meter via de overbuurman, gasstellen leenden we van de camping, vrienden met koekenpannen en jerrycans voor water, noem het maar op; geweldig.
Het zonnetje scheen en er was voldoende wind om de molen rustig te laten draaien. Het aantal bezoekers was er ook naar. 195 mensen hebben de molen bezocht en/of zijn in de tent geweest.    110 pannenkoeken werden er gebakken en uitgeserveerd, kleurplaten ingekleurd totdat de punten afbraken en de hoeveelheid koffie, thee en limonade was precies voldoende! 

Wat de bezoekers betreft was het voor ons een mooie waardering  dat de heer  Huib van Olden (wethouder van Cultuur) met een aantal medewerkers van de gemeente de molen kwam bezoeken en ze zagen hoe de pannenkoeken werden gebakken.


Het boek “Molens van Rosmalen”, uitgegeven door stichting  De vrienden van de molens van ’s-Hertogenbosch was te koop in de stand die  door 2 mensen van de stichting werd bemand. Voor degene die het boek nog niet hebben;  De Omslag op de Driesprong “hiet er nog zat” en ook in “the read shop” in  de Molenhoek passage zijn er nog te koop.


Tot de volgende keer;


Mulder van de Standerdmolen Rosmalen, Frans Hollander.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16 juli 2018.

Beste Bezoekers,

Inmiddels is het hoog zomer en ook hoog tijd om even bij te praten,

 

 • Het schilderwerk is grotendeels klaar. Het heeft iets langer geduurd dan verwacht omdat de molenmaker e.e.a. heeft vervangen aan de wieken. Daarop moest de schilder even wachten. Inmiddels is ook gebleken dat de deuren in de ondertoren zo slecht waren dat deze toch vernieuwd moeten worden; dus wacht de schilder nu op het afhangen van de deuren. Daarna is echt alles weer helemaal pico bello. Even iets over het repareren( plamuren) van hout. Tegenwoordig wordt de voorkeur eraan gegeven om b.v. scheuren in balken niet te plamuren maar deze open te werken. Rotte plekken worden uitgekrabd zodat vocht er uit kan. Daarna in de grondverf en 2x lakken. Dit heeft als voordeel dat de volgende schilderbeurt iets later gepland kan worden.

 • i.v.m. veiligheid op de molen zijn we een RI&E ( Risico Inventarisatie & Evaluatie) aan het maken en deze is bijna klaar, Dit houdt in dat er is gekeken welke risico`s er zijn en hoe we hier mee omgaan. Voorbeeld; vallen van een trap. Om dit risico te beperken is het monteren van een leuning nuttig. Ook is het goed om bezoekers te vertellen hoe ze veilig de trap op en af kunnen gaan. Evaluatie volgt vanzelf omdat de RI&E elk jaar gedaan wordt. Op deze manier houden we de veiligheid in de gaten.

 • De meeste mensen in Rosmalen hebben de glossy “Beleef Rosmalen” in de bus gekregen. Hierin staat een erg leuk artikel. Het geeft mooi weer hoe we aan het molenvirus zijn komen en wat ons drijft om in de molen te werken. Heb je de glossy niet ontvangen, kom dan even langs we hebben er nog een paar liggen!

 • Ook de molen heeft last van het droge weer. Een aantal onderdelen wordt door houten wiggen met elkaar verbonden. Dit werkt normaliter gewoon goed, alleen bij langdurig droog weer krimpen de wiggen en kan er een onderdeel los zitten. We controleren dit en waar nodig worden ze aangeslagen, alleen bij de askop (daar waar de wieken aan de as vast zitten) kan dit niet zo gemakkelijk. Dit kan de rede zijn dat we minimaal of helemaal niet draaien. Dus ook wij wachten op een flinke regenbui zodat alles weer normaal is.

 • Als laatste nog even dit; de Bossche Film Club heeft opnames gemaakt in de molen, hebben ons geïnterviewde en ze zijn ook met een drone over de molen gevlogen. Dit heeft geleid tot een promofilm voor het boek; “de molens van Rosmalen”. Een mooi boek met foto`s en info over de 5 molens die in en rond Rosmalen staan of stonden.

 

Groeten en tot zien op deze site of op de molen.

Frans Hollander.

 

-

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Beste lezers,

 

Het laatste bericht is van november 2017 en ging over de trap. Twee zaken moeten nog worden gedaan;

 1. Een slip vaste laag aanbrengen op de treden.

 2. De trap staat nog in de grondverf, moet nog geschilderd worden.

Wat nog op de planning staat is het vervangen van de tengels die op de molenkast zitten. De buitenkant van de molenkast is betimmerd met verticale mes-groef planken, over de naden zijn tengels gezet. Een groot aantal van deze tengels gaat vervangen en geschilderd worden.

 

Na het vervangen van de trap heeft de molenmaker ook de meelpijp vernieuwd. Het aftimmeren en aanbrengen van de lijnen om het maalproces te regelen hebben we in februari zelf gedaan. Maalbak is geschuurd zodat het meel er mooi afglijdt en de haken om de meelzak op te hangen zijn gemonteerd. De “ornamenten” op de pijp; kruisbeeldje en het (oude) Wapen van Rosmalen zijn weer terug geplaatst. Zo ziet het er weer uit zoals het moet; er kan weer gemalen worden.

Met vriendelijke groet;

Frans Hollander.

 

PS. Verder heb ik nog een mooi gedicht een beetje aangepast;

 

`r ligt in noord brabant un plekske

T is bijnao ut hart van ut land

Ut lijkt op de kaart maar un vlekske

Mar daor is iets aan de hand

Daor is iedereen nog tevreje

Daor komen de mensen nog los

Da gevuul is nie te betalen

Ge kent `t krijgen van Rosmalen

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VERNIEUWEN VAN DE TRAP. (laatste week van november 2017)

Voor het onderhoud van de molen bestaat een onderhoudsplan. Dit is en lange termijnplanning opgesteld door de Gemeente en o.a. de molenmaker. Een van de items in het plan was het vernieuwen van de trap in 2017. De trap was al een keer opgelapt in 2014 met de mededeling dat het einde nabij was.
Door een adviesbureau is er in de zomer een inspectie gedaan om te bepalen wat er precies gedaan moet worden. Hieruit bleek dat ook aan het balkon onderhoud nodig was.
 

Even een klein uitleg over de constructie rondom trap, balkon en staart (= achterste grootte balk waaraan de kruilier vast zit om de molen op de wind te zetten). Als je achter tegen de molenkast aan kijkt zie je de deur. Op hoogte van de deurdorpel zitten, uiterst links en rechts van de kast, 2 galerijbalken, deze steken bijna 2 meter uit de kast, naar je toe gericht. Het einde van die galerijbalken worden met elkaar verbonden door de spruitbalk, kort weg spruit genaamd. Deze spruit is ca 3 meter langer als de breedte van de kast en steekt dus aan beide zijde ca 1,5 meter uit. Het oppervlak wat wordt gevormd door de 2 galerijbalken en de spruit noemen we het balkon.  In het midden van de spruit komt de trap te hangen, de  onderzijde v/d trap komt uit op de slof. Dit is een trapezium vorming houten constructie die trap, staart en kruiwerk met elkaar verbind. Door nu aan de  uiteinden van de spruit en de onderzijde v/d  trap twee schoren te monteren wordt het geheel een stabiele constructie. Dit geldt zowel in de hoogte richting (bij het beklimmen van de trap) als in het horizontale vlak (als de molen op de wind wordt gezet).

Nu even verder met het verhaal.  Bij de inspectie bleekt dat de spruit aan vervanging toe was, evenals de galerijbalken en 1 schoor, de rechtse. Dit alles, samen met de trap, is vervangen. De constructie is natuurlijk gelijk gebleven alleen praktisch is er iets verbeterd.
Ten eerste: de galerijbalken; die staken vroeger uit waardoor er water op bleef staan en ze eerder gingen rotten. Ze zijn nu iets korter gemaakt ,ca 5 cm.
Ten tweede; op de plaats waar de traptrede aan de trapboom ( =zijkant v/d trap) gemonteerd zijn kan water blijven staan. Door in de trede nu een gootje te maken kan het water er af lopen; dus minder kans op inrotten.

Onze vaste molenmaker (Coppes uit Berghem) heeft 3 dagen nodig gehad om het oude spul te vervangen door het nieuwe. We zijn bijzonder tevreden over hoe hij dat heeft gedaan.
 
Het laatste puntje moet er nog op “i“ worden gezet; een anti-sliplaag aanbrengen op de treden.  Alles  staat nu in de grondverf maar als  het wat warmer wordt in het voorjaar wordt er geschilderd.
Op deze manier kan de molen er weer tegen!!
Groet, Frans Hollander.
-------------------------------------------------------------------------------
 
26 mei 2017
 
Beste lezers,
 
Hemelvaartsdag
 
Gisteren was het Hemelvaartsdag, een dag waarop veel mensen gaan dauwtrappen. Voor de één is dauwtrappen op blote voeten door de velden lopen, de dauw van het gras trappen. Voor de ander is het met de fiets op stap en trappen maar, wel met voldoende wind in de banden!
 
Naast de molen, bij het jeu de boules veldje, streken 4 fietsers neer om even een boterham te eten en hun weg weer te vervolgen naar de St Jan. Dat deden ze al sinds mensenheugenis van Dieden (achter Oss) op de fiets naar `’s-Hertogenbosch, zo’n kleine 30 Km. Even een praatje gemaakt, `n folder over molens en de Brabantse molen-fietskaart mee gegeven voor als ze een keer weer zin hadden om te fietsen met een ander doel.
 
Buiten deze bezoekers was het rustig op de molen, even wat kleine dingen gedaan;
- oude reuzel (varkensvet waarmee we de wiekenas smeren) verwijderd. Dit oude vet is weer een lekkernij voor de vogels.
- koebel aan de deur van de ondertoren gemaakt. Nu kunnen de  bezoekers even een lel aan de bel geven als we boven in de molen bezig zijn.
-om onze bezoekers ook met de website kennis te laten maken hebben we op diverse plaatsen in de molen het adres neergehangen.
-als laatste klusje heb ik het bilkussen (kussen om op te knielen als de maalstenen gescherpt moeten worden) gevuld met stro en de molen aangeveegd. Bezoekers zouden anders kunnen denken dat we stro malen i.p.v. graan.
 
Groetjes en tot een volgende  keer.
Frans Hollander.

-------------------------------------------------------------------------------

14 Mei 2017
 
Nationale Molendag 14 mei 2017.

Eigenlijk is het nationale molenweekend 13 en 14 mei 2017 maar omdat het niet eenvoudig is om voor 2 dagen molenaars op de molen te hebben is er voor gekozen om alleen op de zondag open te zijn. We hebben het risico van Moederdag ( gecompenseerd door de eerste 12 moeders een rode roos cadeau te doen) en het kampioenswedstrijd van Feyenoord op de koop toe genomen.

Het weer was schitterend, mooie temperatuur, fijne zonnige dag en een goede wind! Beginnend met 4 volle zeilen hebben we na 2 uur besloten om 2 zeilen af te nemen. De molen versierd met vlaggen aan de wieken  (2x  Nederland, Brabant en Rosmalen) en vaantjes tussen de wieken, altijd weer een feestelijk gezicht.

We kunnen terug kijken op een goed bezochte Molendag, 76 mensen hebben de molen bezocht. Niet slecht als je bedenkt dat we weinig reclame hebben gemaakt. Alleen her en der wat affiches bij winkeliers opgehangen en geen enkele krant ingelicht. Opvallend was dat er veel jonge gezinnen de molen hebben gevonden. Er zijn heel wat kleurboekjes van De Hollandsche Molen  samen met kleurplaten van ons zelf weggegeven.

Hopelijk komen de jonge gezinnen volgend jaar weer op bezoek, worden  besmet met het molenaars-virus en gaan de opleiding Vrijwillig Molenaar volgen om ons team te versterken. Wie weet!
 
Groetjes; molenaars/molengids van de Standerdmolen Rosmalen.
 
11 Mei 2017
 
Afscheid van Burgemeester Ton Rombouts van de verenigingen in Rosmalen 
 
We hebben de burgemeester een aandenken gegeven. een foto van de kaar en de meelkist met in de lijst een oud kettinkje, een stukje origineel hout en een stukje zeildoek. Dat alles in een dikke lijst. Op de achterkant staan onze namen en een gedicht dat speciaal voor deze gelegenheid is geschreven door Jeanny Hollander-Rutten.
 
een Standerdmolen annex 1732 te Rosmalen
en een  Burgemeester in de 21e eeuw te ’s-Hertogenbosch
wat hebben zij gemeen
beide hebben ze de eindjes aan elkaar geknoopt
hebben  besluiten in elkaar gevlochten
hadden graag de wind in de zeilen
en moesten regelmatig  geremd worden
voelden zich soms geketend
gebruikten de kettingen voor een krachtig geheel
voelden hun krachten afsplinteren
lieten het krakende hout horen
en draaiden als een geolied tandwiel
maar staan rotsvast, als een monument
op dat wat geschiedenis en toekomst is
worden daardoor gekoesterd, niet vergeten
en bedankt door de molenaars Standerdmolen Rosmalen
 
Jeanny Hollander-Rutten mei 2017
 
--------------------------------------------------------------------------------
7 Mei 2017
 
Voorstellen Gerrit ten Voorde en meer
 
Beste mensen,

Graag wil ik jullie op de hoogte brengen van zaken die rond, in en op onze Standerdmolen Rosmalen gebeuren. 
 
Het laatste half jaar hebben we ondersteuning gekregen van een vriend van mij; Gerrit ten Voorde. 
Ik ken Gerrit vanaf de 3de klas lagere school dus das al effe. Toen we hulp nodig hadden om wat klussen te klaren dacht ik aan Gerrit en zijn reactie was meteen geweldig; Donderdags gevraagd en sindsdien heeft hij  geen enkele klus-zaterdag overgeslagen!

Om een indruk te geven wat we in dat kleine half jaar hebben gedaan volgt hier een klussenverslag:
 
 • Het ballastgewicht op de vangbalk was een betonnen blok. Dit was een doorn in mijn oog. Gebruikelijk is om de vangbalk te verzwaren met een kist waarin wat oude zware onderdelen zitten. Op deze manier kan men ook het gewicht aanpassen. Dus samen  een houten kist gemaakt en oude spullen er! Oud hout gebruikt om het niet  nieuw te laten lijken.

 • Het volgende dat we aangepakt hebben is het jagertje. Korte uitleg: het jagertje is een soort vegertje van hout of leer dat het meel in de meelpijp veegt bij het ronddraaien van de molensteen.
  Het oude houtje vervangen door een strookje leer. Dit werkt beter doordat het soepeler is.

 • We hebben een takeltje gemaakt, dat simpel op het balkon geplaatst kan worden, om dingen naar boven te halen. Denk aan tassen van bezoekers, gereedschap, `n stoel, enz. Dit is in de loop der tijd erg handig gebleken en ook veiliger want de trap is toch aardig steil.

 • Rotte klamp vernieuwd, dit is een houten balkje waarachter het zeil vast gezet wordt.

 • Touwen op de molen zijn voorzien van een takeling om te voorkomen dat ze uitrafelen, Echter zo’n takeling kan ook kapot gaan dus hebben we  een aantal nieuwe gemaakt.

 • Momenteel maken we een teller die de omwentelingen telt van de wieken. leuk om bij te houden hoeveel omwentelingen we per jaar maken.

Ongetwijfeld ben ik nog wat zaken vergeten maar denk maar zo; wat in het vat zit verzuurt niet.
 
Tot een volgende keer.
Met molengroet,

Frans Hollander.