Een overkapping!

29 mei 2020 hebben het molenaarsteam van de Standerdmolen in Rosmalen; Frans, Piet, Gerrit en Frank, en het bestuur van de

Vereniging Vrienden van de Molens ‘s-Hertogenbosch

de samenwerking onderstreept door het beschikbaar stellen van een overkapping door de Vrienden van de Molens.

Een lang gekoesterde wens. Hierdoor kunnen we op een bezoekers vriendelijke manier belangstellenden ontvangen en uitleg geven over de werking van de molen alvorens zij trap te beklimmen die toegang geeft tot het interieur van de molen.

Ook leerlingen van basisscholen worden bij aankomst een passende uitleg gegeven bij het uitrollen van het lesprogramma speciaal ontwikkeld voor de bovenbouw.

Bij activiteiten en evenementen wordt de overkapping ook ingezet en zijn we minder afhankelijk van weersomstandigheden.

Lees ook de berichten van de Molenaar in het menu.

  

 

MOLENNIEUWS December 2019

Graag wil ik jullie vertellen hoe je vrijwillig molenaar wordt. Je wordt dus molenaar in opleiding ook wel M.i.o. genoemd.

De opleiding wordt gegeven door het Gilde van Vrijwillig molenaars. Het examen wordt afgenomen door De Hollandsche Molen (DHM).Als je je opgeeft om vrijwillig molenaar te worden krijg je via het Gilde een instructeur toegewezen en worden de lesbrieven je toegestuurd. Je spreekt met je instructeur datums af om te lessen. Dit komt er meestal op neer dat je 3 á 4 uur per week op de instructie molen bent om praktijkles te krijgen. Het kan zijn dat je met meerdere M.i.o.`s bent.

Tijdens deze praktijklessen wordt je uitgelegd hoe en waarom je bepaalde handelingen doet. Deze handelingen worden met lesbrieven ondersteund en worden beoordeelt in fases. Fase 1 = oriënterend, fase 2 = verdiepend en fase 3 = verbredend. Op deze manier weet je zelf hoe je er voorstaat met de opleiding. Om een zo breed mogelijke opleiding te krijgen moet je ook naar andere molens om te lessen. Zo zie je andere type molens en andere molenaars die sommige handelingen op andere manieren doen en worden zaken op andere manieren uitgelegd. Je wordt breed opgeleid! In het kort komt het hier op neer; minimaal 150 “maaluren” op verschillende molens en alle seizoenen 2x meemaken, dit om alle weersomstandigheden mee te maken. Ter ondersteuning worden er in de winter theorie lessen geven. Samen met je instructeur zie je op een gegeven, aan de hand van je beoordelingen, of je klaar bent voor het examen. Je instructeur meldt je dan aan voor het regionaal examen. Dit houdt in dat je, 6 weken van te voren, een datum- en examenmolen krijgt toegewezen. In deze 6 weken krijg je de tijd om je examenmolen te leren kennen. Het regionaal examen wordt gezien als een proefexamen en wordt afgenomen door het Gilde. Slaag je hiervoor dan mag je er van uitgaan dat je het landelijk examen (afgenomen door DHM) ook haalt. Tussen het regionaal- en het landelijk examen ligt ca 4 maanden. In deze periode heb je nog tijd om de puntjes op de i zetten, ook de 6 weken om de examenmolen te leren kennen vallen in deze periode.

Op onze standerdmolen hebben we in dit jaar drie M.i.o`s mogen begeleiden naar hun regionaal examen en alle drie zijn geslaagd. Het is erg leuk om mee te mogen werken aan hun opleiding en we zijn er trots op dat het met een mooi resultaat is afgesloten. Op deze manier dragen we ertoe bij dat het ambacht van molenaar (door UNESCO erkend als internationaal immaterieel erfgoed) niet verloren gaat en zo onze Nederlandse molens kunnen blijven draaien. Want Nederland is toch Tulpen, Klompen en…..Molens😊.

Misschien ben je door dit molennieuws geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten over molens. Kom gerust langs!

Groeten van Frans Hollander,

Mulder Standerdmolen Rosmalen.

Wat zeggen de wieken?

Vroeger hadden de mensen nog geen telefoon, radio of televisie. Soms moesten de molenaars snel een bericht doorgeven. Dat deden ze met de wieken van een molen. De molenaars zetten de wieken op een speciale manier neer. Daarover waren afspraken gemaakt. Elke gebeurtenis had een eigen stand van de wieken.

wat_zegt_molen

Vreugdestand (1)
Als de molenaar blij is, wil hij dit aan iedereen laten zien. Bijvoorbeeld als er een baby is geboren. De molenaar zet de wieken op een speciale manier neer. Dit wordt een vreugdestand genoemd. In de vreugdestand staan de wieken niet helemaal in het midden, maar iets naar links.

Rouwstand (2)
Als er iemand uit de familie is overleden laat de molenaar de rouwstand zien. Iedereen weet dan dat er iemand uit de familie van de molenaar is overleden. De wieken staan niet helemaal in het midden, maar iets naar rechts.

Korte ruststand (3)
Soms werkt de molenaar een paar dagen niet. Dan houdt hij rust. De molenaar wil dan de mensen laten zien dat hij rust houdt. Dan zet hij de molen in de korte ruststand neer.
De wieken staan dan helemaal recht. Je ziet één wiek in het midden. De wieken lijken nu net op een +.

Lange ruststand (4)
Als de molenaar een paar weken niet werkt heeft hij heel lang rust. Bijvoorbeeld als hij op vakantie is. De molenaar wil dit dan aan de mensen laten zien. Dit doet hij door de molen in de lange ruststand te zetten.
De wieken staan dan schuin. De wieken lijken nu net op een x. Die kom je wel eens tegen tijdens rekenen.

Spoedstand (5)
Soms gebeurt er iets ergs in de buurt van een molen. Bijvoorbeeld een heel grote brand. Dan moesten de mensen heel snel komen. Als je heel snel iets moet doen wordt dat spoed genoemd. Omdat ze nog geen telefoons hadden konden ze niet bellen. Daarom werden de wieken van de molen gebruikt.
Om elke wiek werd een doek gedaan. Dit zien de mensen heel snel, omdat ze dat alleen doen bij spoed.

Feeststand (6)
Deze stand zie je niet overal in Nederland. Bij bijzondere feesten wordt de molen versierd. Bijvoorbeeld bij een bruiloft. Dit doet de molenaar door de wieken te versieren met vlaggetjes.